23 Aralık 2014 Salı

Sesbilim Bakımından Sami Dilleri

Bazı araştırmacılar, Sami Dillerinin Prototipinde 29 harf bulunduğu konusunda görüş birliğine varmışlardır. Yine bazılarına göre klasik Arapça’da 29 harf vardı. Fakat günümüzde Arapça’daki harf sayısının 28 olduğunu biliyoruz. Söz konusu 29. harfın “س – sin” ile “ش – şin” harfleri arasında olan bir harf olduğu fakat pratikte her hangi bir işe yaramadığını biliyoruz. Bu kısa bilgiden sonra Sami Dillerindeki harfleri tablo şeklinde vermek istiyoruz:

Proto-SemitikAkkadçaArapçaİbraniceAramice-
Süryanice
ااאܐ
بbبבܒ
تtتתܬ
ث-ث--
جgجגܓ
حhحחܚ
خ-خ--
دdدדܕ
ذ-ذ--
رrرרܪ
زzزזܙ
سsسסܣ
Ś----
شšشשׁܫ
صşصצܨ
ض-ض--
طţطטܛ
ظ-ظ--
ععעܥ
غh, ’غ--
فpفפܦ
قqقקܩ
كkكכܟ
لlلלܠ
مmمמܡ
نnنנܢ
هhهהܗ

Hemen belirtmek gerekir ki Arapça hariç diğer Sami Dillerde harf kaybı olmuştur. Sonuç itibarıyla Akkadça’da 7, İbranice’de ve Aramice’de ise 6 harfin mevcut olmadığını görüyoruz.  Akdemir’in de dediği gibi harf dönüşümleri öğrenildiğinde Sami Dilleri kolaylıkla öğrenilebilir. Şimdi kısaca harf dönüşümünden bahsedelim:
Arapça’daki “ ث – peltek s ” harfi genelde “š” ya da “t” harfine dönüşmüştür. Arapça’daki “ثور ” sözcüğü Akkadça’da “šûru”, İbranice’de “שור –šôr” Aramice’de ise “ ܬܘܪܐ-tavrâ “ olarak karşılamaktadırlar. Arapça’da, “ص – sad” , “ض – dad” ve “ظ  – za” harfleri ile ayrı ayrı yazılan sözcükleri Akkadça’da ve İbranice’de, tek bir “צ  – tsadi” harfiyle karşılanmaktadır. Örneğin, Arapça’daki gölge anlamına gelen “ظل ” sözcüğü Akkadça’da “şillu”, İbranice’de ise “צל-tsel” şeklinde yazılmaktadır. Arapça’daki “ارض” sözcüğü, Akkadça’da “’erşetu”, İbranice’de ise “ארץ – erets” olarak ifade edilmektedir. Yine Arabça’da “صا د ق” olarak ifade edilen söz İbranice’de “צודק – tsôdeq” olarak ifade edilmektedir. Aramice, Arapça’daki “ض – dad” harfini “ܥ – ‘ ” harfi ile karşılamaktadır. Örneğin, Arapça’daki “ارض” sözcüğünü “ܐܪܥܐ – ar ‘ â” şeklinde ifade etmektedir. “ظ – za” harfini ise “ܛ – tet” harfi ile ifade etmektedir. Arapça’da “bakmakkorumak “ anlamına gelen “نظر” fiili Aramice’de “ܢܛܪ-nţâr” şeklinde ifade edilmektedir.[1]
[1] Wheeler M. Thackston, İntroduction To Syriac, İbex Publishers yay., Maryland – 1999, s.XXV

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder